weddding and such : i’m engaged.

Assalamualaikum.

Hello lovelies!

Tanggal 05.06.2012 I was officially engaged to Mohamad Shukrie Md Radzi. Alhamdulillah. Orang cakap banyak dugaan sepanjang tempoh bertunang ni. Semoga Allah lindungi & pelihara pertunangan kami berdua. Ameen Ya Rabb.

So here’s close-up on the majlis. It was a small majlis. Just families. And only my close friends aware on this meaningful event of my life.

1

I DIY my mini pelamin untuk sarung cincin. Takde planning wat bedroom pon. No decorations at all. Tapi at last, Shuk’s siblings lepak dalam my room yang tak berkarpet & bercadar buruk pasal umah dah penuh ngan tetamu. Malu ya amat. Pesanan ikhlas, always go for extra miles, don’t expect things to be according to plans.

Lampu pocong saya beli kat IKEA. Harga tak ingat pulak. Saya tengok kat website IKEA pon dah takde lampu nih. Maybe boleh terus check kat sana if ade stock lagi. Bantal tu saya sewa ngan Nawal. Tapi sarung nye kakak saya jahit sendiri. Nawal ade provide rental untuk macam-macam wedding stuffs. Paper lanterns, candle lanterns, bantal hantaran, dulang hantaran, carpets and so on. Boleh check kat FB Nawal. But better hurry pasal most of the items cepat sangat fully booked. Bunga dan bantal bulat tu saya sewa kat bridal boutique dekat ngan umah for RM40. Patutnye ade candle lantern borrowed from Sarah & Fabeha. TAPI… TERTINGGAL kat KL! adoila! Thanks so much to Sarah & Fabeha for letting me borrowed the lanterns for free! 🙂

2

Hantaran pon saya dan kakak DIY. Artificial flowers bought from Romantika Kajang. RM3 sepokok. Ade 3 kuntum bunga sepokok. Dulang hantaran ihsan from a good friend of mine, Ieja. Thanks darling!

3

Saya DIY marshmallow pops as well. Easy peasy! Saya beli marshamallow online from The Rubies Shop. Saya dapat harga murah pasal beli masa offer. Kak Robi memang selalu buat offer setiap bulan dan dijamin halal. Siap dapat free gift lagi. Highly recommended! Thanks kakak! 🙂

4

And for my baju, a pastel yellow and black polka dot with black lace baju kurung moden. Inspired by Rizalman’s. Kain beli kat jakel. RM50 for 4 meters. Lace hitam pon beli kat Jakel. Baju tempah dengan Kak Diana di Senawang. Kak Diana jahit baju tunang, baju nikah, baju sanding & baju bertandang saya. Untuk inner saya beli inner lace hitam (RM3) and inner neck color cream (RM10) di Jalan TAR. Dan pashmina shawl color cream beli di Warta Bangi (RM10). Ouuhh..make up done by adik ipar kakak saya, RM80.

That’s all about my e-day. Alhamdulillah I’m happy with my current status. And I pray to Dear God to ease and bless our relationship till nikah, inshaAllah.

xoxo
1429
11062012
Bangi

Advertisements

dessert anyone?

1

Assalamualaikum.

hello gorgeous people!

berani tak nak makan pokok bunga hiasan? i dare you guys to eat it! haha

2

bahan-bahan : pound cake, ice cream kesukaan korang, oreo cookies, flower pots, drinking straws and bunga-bungaan.

3

potong cake ikut saiz pasu bunga. nak pakai acuan pon boleh. nak hentam saja lah labu pon boleh.

4

susun cake tadi dalam pasu as the base of our desserts.

5

ukur straw ikut saiz pasu dan potong. jangan bagi panjang straw melebihi tinggi pasu pasal kita takmo straw tu nampak nanti. 🙂

6

cucuk straw kat tengah-tengah cake.

7

isi kan ice cream mengikut perasa kesukaan korang. korang leh sejukkan dulu pasu tu dalam peti sejuk so that ice cream takdelah cepat cair.

8

add some gummy worms for an element of surprise. hehe. ade bran?

9

timbus cecacing itu dengan moreeee ice cream.

10

kasi hancur oreo cookies. boleh pakai food processor. boleh pakai blender. boleh tumbuk pakai lesung batu. erk!

11

tabur oreo hancur atas ice cream. nampak macam tanah hitam kan? hohoho

12

parking bunga dalam straw yang korang cucuk kat tengah-tengah cake tadi tu. itulah kegunaan sebenar straw tersebut.

13

taa-daa. dah siap. cantek kan. dan confirm lah sedap. ice cream with orea. my favorite!

14

pot of roses. sweeeeeeeet!

15

so sekarang dah berani ke nak makan pokok hiasan? *hati-hati korek, kang jumpe cacing. hehe*

 credit/source

xoxo
22032012
0900
ttdi

wedding and such : DIY ribbon wall

Assalamualaikum.

hi gorgeous people.

tengah pening ni memikirkan camne nak gantikan pelamin for my wedding nanti. wedding saya takde pelamin sebab shuk not into sanding thingy dan keluarga saya pon tak beratkan sangat adat bersanding/merenjis. tapi saya still kena fikirkan some kind of replacement for a pelamin. sebab nanti mesti nak kena amik gambar kawen dengan keluarga dan kawan-kawan kan. takkan nak bergambar berlatarbelakang kan dinding umah pulak. sedih. so i’m thinking of a mini pelamin or maybe some kind of photo backdrop.

after so may bloghopping and googling, saya jumpa satu backdrop design yang quite nice to my eyes. and the most important thing is it’s so easy to DIY.

RIBBON WALL.

simple and nice. but the trickiest part is to choose the right color combo. with the perfect color combination, the backdrop will look smashing.

1
saya suke color combination nye. suits my wedding theme so well. material yang digunakan pon macam cantek je. mixed of lace made it looked so vintage. plus, the fabrics just been ripped by hand and no gunting or sewing needed. sonang keje den! hehe

2
untuk yang nak style yang lebih skema/kemas, u guys can use the ribbons instead of fabrics. yang macam ni pon senang kan? just beli a few rolls of ribbons and ikat kat batang kayu and voila! siap!

3
kalo buat tingkat-tingkat macam ni pon cantek kan? hmmm…

saya dah dapat idea! so here’s more pictures to indulge and the how-to steps at the end of this post.

4

5

6

7

how-to #1 : catch my party
how-to #2 : the wedding chicks

credit/source :
belle the magazine
nathan marilee ethan jack
engaged & inspired
design dazzle

xoxo
1125
12032012
bangi