wedding and such : jalan-jalan cari barang kawen

Assalamualaikum.

hi gorgeous people.

kaki saya sakit. tangan saya sakit.

kaki saya sakit pasal : ikea –> masjid jamek –> jalan masjid india –> semua house –> jalan TAR –> sogo –> masjid jamek

tangan saya sakit pasal : bantal ikea + lilin ikea + quilt cover ikea + kain pasang + perfume for him + buttonssssss

sungguh seronok shopping semalam. ada ke yang tak seronok shopping? hmmm… semalam bawa my pregnant bestfriend pegi ikea sebab dia nak beli barang-barang baby kat sana. awal pagi dah kuar. tak penah-penah saya bangun awal on weekends. tapi tak baik kan menghampakan hasrat ibu mengandung. memang heaven lah datang ikea pagi-pagi, rambang mata nak pilih parking. woaahhhh!

ikea takde sales. harap maklum. saya just beli block candles, vanilla scented candles, small pillows (yang ini on sales! RM 7.90 instead of RM 12.90. quite a bargain rite. so i grabbed two.) lepas lunch at their cafe, we went to masjid jamek pasal nak pegi jakel pulak. jakel confirm on sales until 19th March. so, better hurry and splurge! haha saya cari songket kat jakel, RM 25 per meter instead of RM 48. murah jugak. tapi design nye tak berjaya menambat hati saya. hmmm..maybe next time. pusing-pusing jakel lagi cari kain untuk kain baju melayu adik lelaki and abang ipar saya, tapi takde yang berkenan di hati. yups, me is so hard to please.

lepas jakel, jalan-jalan lagi ke semua house. hmmm.. banyak kedai pengantin kat sini. butik, accessories and other wedding stuff like tepak sirih and saprah. kedai emas seri pinang pon ade kalo-kalo sape-sape nak cari cincin kawen or tunang. akhirnya jumpa juga kain untuk baju melayu my brothers dekat kedai kain aka kedai baju kawen first impressions. kain lebih kurang valentro. not shining like satin. RM 12 per meter. so i grabbed 9 meters. tapi songket tak jumpe. sedih.

jalan-jalan ke sogo. baru lepas anniversary sales so suasana agak lengang. and i bought a set of perfume for him. standard price. perfume takde sales but u can always kenen-kenen for add-on stuff and i got a scented candle nicely wrapped together.

after that jalan-jalan ke bunga riben beli butang for my fabric flowers. this shop always give discount for every item u buy. my buttons priced rm 3 per packet and i got 50cents off for each packet. the more u buy, the bigger discount you will get. tapi kedai ni sempit sikit. kena siku-siku orang lain kalo nak cari barang. hoh!

ok. kaki dah sakit. pakai heels pegi shopping. sungguh not cool! sampai je parking hujan turun selebat-lebatnya. nasib baik tak hujan masa tengah shopping tadi. alhamdulillah.

so, inilah sedikit sebanyak shopping guide yang tak seberapa dari saya for where and what to buy. happy shopping! 🙂

xoxo
1540
27022012
bangi

Advertisements

my spa-ing experience

Assalamualaikum.

hi gorgeous!

i love spa! well, who didn’t. dulu-dulu masa tengah kaya duit berkepok2 taktau nak buat ape saye selalu pergi spa. boleh dikatakan once a month. kadang-kadang 2 kali sebulan. haha. selalunya saya akan buat massage. and ade la 2-3 kali facial tapi tak suke facial part extraction tuh. leh nangis ooooooo.

since dulu pakai product dermalogica, so saya selalu pegi dermalogica facial treatment dekat the mines. memang best. lembut je tangan beautician dia. extraction pon tak berapa sakit sangat. pastu setiap kali lepas treatment mesti rasa nak tertido. bayangkan lah tengah drive nak balik rumah sambil menguap-nguap macam nak gila. bahaya ok. and pernah jugak try facial treatment dekat tini’s spa. yang ini dekat shah alam. also using dermalogica products. servis dia? so-so saja. nothing much to be compared with the the mines’s outlet. so, for the facial treatment category, the mines’s outlet is highly recommended by me. 🙂

now massage. saya pernah cuba thai, chinese, and bali. hmmm ade massage ape lagi eh? massage melayu style? yang tu tunggu lepas bersalin nanti lah. ahaks. ini list massage/reflexology centre yang saya pernah pegi :

chinese : reborn
thai : thai odyssey
bali : spa dekat bandung, indonesia. *lupa lah nama dia*
clueless type of massage they provided : kakijamu spa

mula-mula saya regular kat reborn and belot lepas try thai odyssey. the comparison was based on the sedap feel after treatment. ahaks. and my favorite outlet was at jusco cheras selatan. tersorok sket tempatnye. sila rujuk directories kalau tak jumpe ye. yang best pasal thai massage adalah part yang lipat-lipat badan. memang best. sila lah cuba wahai kawan-kawan sekalian. balinese style massage saya try masa pergi bandung last year. memang murah compared to malaysia and ade shower boleh mandi. so far tak jumpe lagi massage centre yang boleh mandi after treatment kat malaysia ni. selalu terus balik dalam keadaan berminyak and berbau. ewwwwwwwwww. and the kakijamu spa. located at giant hypermarket cheras and owned by linda onn. saya taktau ape jenis massage yang diorang provide. hentam-sajalah-labu type of massage maybe. harga sangat murah compared to the other 3 centres. ambience failed. rasa macam horror je tempat dia. memang that was the 1st and the last time i went there. sorry linda. u should try harder or maybe just concentrate on ur mum’s nasik ayam instead. 🙂 so for the massage cateory, the winner is thai odyssey. *tepuk-tepuk*

why me talking about spa out of sudden? because i’d been listening to piano instrumental since morning at work which reminded me a lot about spa. so soothing and relaxing. feels like working in a spa instead. tak payah dah nak buang duit banyak-banyak just to feel relax. u can try it my way, the miskin way the value for money way. download the mp3s and enjoice! *then u can massage-massage your feet on your own for some extra feel, ok, this sounds pathetic*

xoxo
1636
bangi

al-Quran Pelangi

Assalamualaikum.

pelangi. cantik kan? kalau al-Quran pelangi? of course lah lagi awesomely gorgeous. i saw a pic of rainbow al-Quran in tumblr last year and totally falling in love with it since then. tapi agak susah nak dapat kan copy of the holy Quran as it’s only available exclusively in Indonesia.

jangan putus asa.

after googling, stalking, bloghopping, i bumped into this one blogshop who sell the Quran here in Malaysia. hurray! tapi it were a bit of overpriced. *sigh* maybe the price is inclusive of all the cost to bring the al-Quran here i’m guessing.

but i definitely gonna buy it as one of my hantaran. pink color me likey! to those who been searching for the vendors, here’s the link.

and to those who wanna get a copy with a cheaper price, you guys can buy it straight from the oven, here.

and to those yang belum pernah tengok lagi, here’s the pic cilok from the famous fashionista, the rainbow admirer herself, the beautiful Miss Dian Pelangi.

1

2

3

xoxo
1132
21022012
Bangi

credit/source :
The Merchant Daughter
Hijablista
Karita Muslim Square