freakin’ out me!

Assalamualaikum.

Hi Lovelies.

Saya sekarang berada dalam mode cuak, neves, serabut, stress. Lagi 3 bulan to the wedding date and nothing is confirm yet. Catering belum booking. Make up belum cari. Photographer pilihan pulak dah fully booked. OMG OMG OMG. I had stop all the planning after e-day aritu. Tak tau lah nape lepas je bertunang aritu terus jadi malas. Even nak update blog pon malas. Sekarang ni rasakan kau. Satu benda pon tak setel lagi. Adoiyai. Help me!

1

p/s : baju nikah, reception & tandang dah amik dari tailor. and dah pass kat ieja utk manik pulak. me likey the baju so much. nicely done by kak diana.

xoxo
2127
300712
cheras

Advertisements

weddding and such : i’m engaged.

Assalamualaikum.

Hello lovelies!

Tanggal 05.06.2012 I was officially engaged to Mohamad Shukrie Md Radzi. Alhamdulillah. Orang cakap banyak dugaan sepanjang tempoh bertunang ni. Semoga Allah lindungi & pelihara pertunangan kami berdua. Ameen Ya Rabb.

So here’s close-up on the majlis. It was a small majlis. Just families. And only my close friends aware on this meaningful event of my life.

1

I DIY my mini pelamin untuk sarung cincin. Takde planning wat bedroom pon. No decorations at all. Tapi at last, Shuk’s siblings lepak dalam my room yang tak berkarpet & bercadar buruk pasal umah dah penuh ngan tetamu. Malu ya amat. Pesanan ikhlas, always go for extra miles, don’t expect things to be according to plans.

Lampu pocong saya beli kat IKEA. Harga tak ingat pulak. Saya tengok kat website IKEA pon dah takde lampu nih. Maybe boleh terus check kat sana if ade stock lagi. Bantal tu saya sewa ngan Nawal. Tapi sarung nye kakak saya jahit sendiri. Nawal ade provide rental untuk macam-macam wedding stuffs. Paper lanterns, candle lanterns, bantal hantaran, dulang hantaran, carpets and so on. Boleh check kat FB Nawal. But better hurry pasal most of the items cepat sangat fully booked. Bunga dan bantal bulat tu saya sewa kat bridal boutique dekat ngan umah for RM40. Patutnye ade candle lantern borrowed from Sarah & Fabeha. TAPI… TERTINGGAL kat KL! adoila! Thanks so much to Sarah & Fabeha for letting me borrowed the lanterns for free! πŸ™‚

2

Hantaran pon saya dan kakak DIY. Artificial flowers bought from Romantika Kajang. RM3 sepokok. Ade 3 kuntum bunga sepokok. Dulang hantaran ihsan from a good friend of mine, Ieja. Thanks darling!

3

Saya DIY marshmallow pops as well. Easy peasy! Saya beli marshamallow online from The Rubies Shop. Saya dapat harga murah pasal beli masa offer. Kak Robi memang selalu buat offer setiap bulan dan dijamin halal. Siap dapat free gift lagi. Highly recommended! Thanks kakak! πŸ™‚

4

And for my baju, a pastel yellow and black polka dot with black lace baju kurung moden. Inspired by Rizalman’s. Kain beli kat jakel. RM50 for 4 meters. Lace hitam pon beli kat Jakel. Baju tempah dengan Kak Diana di Senawang. Kak Diana jahit baju tunang, baju nikah, baju sanding & baju bertandang saya. Untuk inner saya beli inner lace hitam (RM3) and inner neck color cream (RM10) di Jalan TAR. Dan pashmina shawl color cream beli di Warta Bangi (RM10). Ouuhh..make up done by adik ipar kakak saya, RM80.

That’s all about my e-day. Alhamdulillah I’m happy with my current status. And I pray to Dear God to ease and bless our relationship till nikah, inshaAllah.

xoxo
1429
11062012
Bangi

wedding and such : official photographer

Assalamulaikum.

Hello lovelies.

It’s time to decide the OP (official photographer) untuk majlis nikah & walimah sebelah perempuan. aka my side of the reception. hehe

These are lists of OP that i had finalized. And I’m facing pretty hard time choosing one. Just only one. Can anybody help me please. πŸ™‚

EDAN HADI
http://blog.edanhadi.com/

RM 1600

– 1 custom album (10 x 12)
– 2 pcs frame + foto (12 x 18)
– 1 briefcase
– 1 DVD unlimited shots
– 2 Outdoor

*******************************************

PICTURESYNDICATE
http://www.picturesyndicate.net/v3/

RM 1850

– 1 custom album (10 x 12, 30 pages)
– 2 8R foto
– 1 DVD unlimted shots
– 1 Outdoor
– 1 @ 2 photog

*******************************************

FENOMENA PICTURES
http://www.pengantin.org/

RM 1880

– 1 custom album (8 x 12, 22 pages)
– 1 briefcase
– 2 DVD unlimited shots
– 2 Outdoor

*******************************************

REDHU MALEK
http://blog.redhumalek.com/

RM 1899

– 1 custom album (10 x 15, 20 pages)
– 1 sticky album (4R, 80pcs) – Solemn
– 1 sticky album (4R, 160pcs) – Recept
– 1 DVD unlimited shots
– Outdoor

*******************************************

NASIRZIN
http://nasirzin.com/home/

RM 2150

– 1 custom album storyboard (8 x 12, 24 pages)
– 1 frame + 1 foto (8 x 12 inch)
– 1 poster (16 x 24 inch)
– 1 briefcase
– 1 DVD unlimited shots
– 2 Outdoor (1.5 hrs, same day)

*******************************************

xoxo
1341
250512
Bangi

wedding and such : facial & body treatment

Assalamualaikum.

Hello lovelies!

Sorry lama tak update. Been busy with e-day prep and MALAS. haha. So harini saya nak cerita pasal facial and body treatment. This kinda treatment adalah sangat penting bagi b2b yang tak kurang cantik macam saya. Dan sangat penting untuk b2b yang sangat busy and working in a very stressful & hectic environment, like me, again. sigh.

Sekarang ni dah banyak spa & beauty center yang menawarkan pakej pengantin. Cover from head to toe. Facial & body treatment. Tapi a bit pricey kalo nak buat dalam 3/4 straight months. Kalo nak wat sekali je boleh la kot. Tapi kurang memberi kesan la kan. So what I did was, in a very budget-friendly, I’m gonna get coupons from the deals/discounts websites such as Everyday, Milkadeal, Groupon. Seriously, you can save lots of cash from there. And I was looking for multiple redeem coupons which was kinda hard to find. Most of the deals only gave you multiple purchase but not multiple redeem. hmmm. Jangan putus asa. You have to keep on searching.

Selepas puas fikir, fikir, fikir, makan, tido, fikir, fikir…

I had finalized 3 different treatments from 3 different beauty centers.

Body treatments coupons from Everyday, which covers full body massage, full body scrub & full body mask for RM144 for 3 coupons/treatments.

1
source

And for facial treatment I will go to Qalesya Spa which offers a very good price for facials & body treatments for RM40 per session and the place just nearby my office. I can go there during lunch. And I’m paying my first visit today after work. *Thanks Mr. H pasal bagi I balik awal harini.* Kalo le dia tau saya nak pi spa. HAHA.

2
source

And for manicure & pedicure, i will buy coupons from Groupon which consists of classic mani & pedi, foot scrub & hand & foot massage for RM90 for 3 session.

3
source

So total damage will be :
Body treatment = RM48x3 = RM144
Facial treatment = RM40x3 = RM120
Mani & Pedi = RM90
Total = RM354

Berbaloi kah?

xoxo
1102
23052012
Bangi

wedding and such : e-day. the planning.

Assalamualaikum.

miss me? πŸ™‚

ok. mode malas melanda. malas nak update blog. sori kepada dua pembaca tegar blog saye. haha. dua je. sadis. lagipon takde cerita lah. tengah serabut nak planning for majlis tunang yang lagi sebulan. hmmmm. lama lagi tu sebulan. *sambung main game*

amboih. lupa diri nampak. mari kite refresh balik checklist untuk majlis tunang. bile wat checklist baru lah tahap kesedaran akan kesuntukan masa itu akan muncul dalam diri ini.

date : somewhere in june. inshaAllah. πŸ™‚
venue : somewhere in malaysia.

baju tunang
6hb ni baru nak pegi amik kat senawang. hopefully, saya suka. kalo tak suka pon kena suka jugak. tudung belum cari lagi. lagi selamat cari tudung lepas dapat baju la kan. i’m looking for a tudung or shawl like these :

1

2
source

still torn between black or soft yellow. saya mcm nampak gelap kalo kalo pakai tudung kuning. maybe will go for black kot. just pakai shawl and tak payah lah veil bagai. cam over plaks. will save it for the wedding nanti. πŸ™‚ kasut. tak payah la kot. majlis dalam umah je. pakai je mana yang ade. so setel bab pakaian.

menu
jemputan nanti mungkin dalam 50 org. majlis kecik-kecik je. mak cakap nk jemput jiran satu lorong and lorong belakang umah. family pon just jemput mak lang and mak cik je. tapi kalo ikut shuk, macam ramai je orang yang nak datang from his side of family. hoho. neves!

memula nye mak plan nak wat nasi beriani tapi saya rasa mak masak nasi tomato lagi sedap. so pilih nasi tomato lah. lagipon shuk suke nasi tomato! *bukannye dia datang pon nanti* pastu saya nak wat trifle as dessert. and order slice cakes from kak Dyana. andddddd saya nak wat marshmallow pops for the kids! and then tambah kueh & fruits.

favors/doorgifts
nak order muffin from kak dyana. talking about favors, i just realized saya still tak decide lagi favors utk VIP (shuk’s family) untuk wedding nanti. *garu-garu kepala* ape favors yang tengah in sekarang eh?

hantaran
7 dulang untuk shuk. tak complete lagi. persalinan nikah, books, cake, fruits, chocolates,sirih junjung, sampin & songkok. yang dah ade just buku sahaja. HAHAHAHAHAHAHA *mati*

hmmmm..ni je kan yang perlu and penting kan. did i missed out anything, guys?

xoxo
1649
250412
bangi

wedding and such : baju kawen ku!

Assalamualaikum.

hi gorgeous people.

MAYDAY! MAYDAY!

i need help in choosing the design for my wedding dress. untuk reception at my inside. tailor dah ade. the expert to do the beading pon dah ade. tapi design nya masih NO IDEA! padahal kain dah pass kat tailor since november… ke october? haha excited lebih kan. masa anta kain aritu ingat nak wat baju kurung moden je & manik-memanik and such nanti upah dengan my talented friend, ieja. sekarang ni rasa macam takmo lah baju kurung moden je. nak pakai dress! wahaha. so abes sume orang saya terjah mintak pendapat. and to the readers out there *kalo ade la* i need your opinion as well! πŸ™‚

ni contoh design yang menjadi pujaan hati wat masa sekarang ni.

1

credit

i always inspired by aleng tohara’s work. sangat cantek. all the beading were impeccable. aleng wat make up & hair styling jugak. kalo lah den kayo rayo den dah amik ekau jadi designer baju den dah aleng oi. tapi nan hado. T______T nanti saya buat review pasal aleng k. sekarang ni the focus is on ME! haha *berbaur sedikit bridezilla di situ* look at the design at the bottom part of the dress. i want you guys to compare it with this one.

2

credit

this was by intan norazam. the famous b2b blogger. the queen of DIY. dress ni pon dia DIY. the beading and design. tapi jahit nye tukang jahit professional lah. hehe tapi still *wa tabik sama lu lah, intan*. cantek kan.

so now comparing those two wedding dress design *bahagian bawah kain je tau, bahagian skirt je* yang manakah menjadi pujaan hati? yang terbelah tengah ke? or yang bertingkat-tingkat?

cast your votes now!

xoxo
1417
15032012
bangi

wedding and such : ain & pejai – solemnization

Assalamualaikum.

hi gorgeous.

harap-harap post ni tak basi lagi. harap-harap jugak pengantin still in the honeymoon mood. πŸ™‚
*nak tunggu pengantin herself update the details on her blog. tapi…hampa!*

ain & pejai dah kahwen lah!

saya buat dua part ye pasal takmo panjang sangat post ni nanti. part one is the solemnization. it was held early this year. *lupa the actual date sebenarnye* hahahahahahaha

pepagi sesudah subah lagi saya dah merentas LEKAS menuju ke seremban. cuak jugak takut lambat pasal saya bawak bantal untuk alas duduk pengantin masa nikah. kematu pulak muntut pengantin duduk atas karpet je nanti *konon*. majlis nikah di masjid in seremban and upacara batal air sembahyang and bergambar di rumah ain. one thing i can say about the majlis is, it was so intimate and sweet. ahhhhhhhhhhhh. sekali lafaz ain menjadi hak milik kekal pejai. and i have to terima pejai seadanya. *WHY U HAVE TO TERIMA PEJAI??*

so mari tengok gambar sambil i’m telling you guys the story, k.

1

cantek kan baju ain? it was songket with lace patching and some beading. all done by sanak saudara and sahabat handai. πŸ™‚ the baju sewn baju her aunt who was a very good tailor. i also had my wedding dress tailored by her. will blog about it later k. ain’s aunt also did the lace patching as well while the beading did by her sis’s friend. and the final result was awesome! spotted her hand bouquet. it was calla lily with lotssssss of stories. *wink*

2

3

and next is the pelamin. self designed by ain herself and constructed by his uncle *husband makcik ain yang jahit baju tadi tu.* and the chair was made by her other uncle and also self designed by ain. wow. while writing this, i was impressed with your skillful family lah, ling. πŸ™‚

correction : the custom made kerusi was for the reception. not this one. this was her aunt’s. sorry! πŸ™‚

4
dipped apples from My Gorgeous Homemade Chocolate as favors. i misplaced mine so taktau camne rasa nye. tapi midge cakap sedap. 😦

ni je gambar yang ade. bunyi macam banyak je kan tadi. hehe. nanti saya cuba mintak ngn ain ye. takpon kita tunggu ain je update her blog with all the details. lagi afdal camtu kan.

that’s all for part one. nanti kita sambung part two, ok. πŸ™‚

p/s : the bride had some kind of meltdown before and after the nikah. it was HORROR! haha

xoxo
1653
13032012
bangi